Vastustuskyky ja sen parantaminenVastustuskyky ja sen parantaminenImmuniteetti eli vastustuskyky on ihmisen kyky puolustautua taudinaiheuttajia eli erilaisia bakteereja ja viruksia vastaan. Tämä järjestelmä on hyvin monimutkainen ja laaja käsite, mutta yleisesti vastustuskyky jaetaan kahteen osaan: luontainen immuniteetti ja adaptiivinen immuniteetti. 

Luonnollinen immuniteetti estää taudinaiheuttajia pääsemästä elimistöön sekä niiden leviämisen elimistössä. Luonnolliseen immuniteettiin ei liity oppimista vaan se toimii jokaisella kohtamisella samalla tavalla.

Hankittu immuniteetti (adaptiivinen immuniteetti) toimii silloin, kun luonnollinen immuniteetti ei ole onnistunut estämään taudinaiheuttajia leviämästä elimistöön. Hankittu immuniteetti muuttuu jokaisen taudinaiheuttajakohtaamisen jälkeen tehokkaammaksi ja se on spesifisempi kuin luonnollinen immuniteetti.


Immuniteetin vahvistamisesta on paljon tutkittua tietoa ja myös paljon tietoa, jota ei ole tieteellisesti välttämättä vahvistettu. Kiistattomia immuniteetin tehostajia ovat riittävä ja laadukas yöuni, monipuolinen ja ravintorikas ruokavalio (mm. vitamiinit ja mineraalit), yleisesti terveet elämäntavat sekä liikunta. Mielenkiintoisia mutta vielä lisätietoa kaipaavia tapoja ovat mm. avantouinti ja kylmäaltistus, erilaiset hengitysharjoitteet, monet eri luonnontuotteet (esim. pakuri ja reishi eli lakkakääpä) sekä erilaiset tuliset ja lämmittävät mausteet. Usein onkin yksilön vastuulla kokeilla ja todeta, mitkä keinot ovat itselle parhaita ja eniten tuottavia, sekä joissain tapauksissa myös mielekkäitä toteuttaa. Selvää on, että vastustuskyvystä huolehtiminen edistää samalla elimistön yleistä terveyttä ja hyvinvointia, eli vaikka haluaisitkin antaa täsmäapua immuniteettijärjestelmällesi, saat useimmiten myös paljon muita hyötyjä ohessa.TAKAISIN


Loading...