Voimaharjoittelun merkitys terveydelle



Voimaharjoittelun merkitys terveydelle


Voimaharjoittelu ja kuntosalitreeni mielletään useimmiten ulkonäkökeskeisenä harrastuksena, jossa lihaksia pumppaamalla tarkoitus on vain kasvattaa suuremmat muskelit tai parantaa ulkonäköään. Tosiasiassa voimaharjoittelusta on kuitenkin runsaasti erilaisia terveyshyötyjä, jotka jäävät usein vähemmälle huomiolle. Mitä nämä hyödyt sitten ovat?


Monipuolisella koko kehoa kuormittavalla voimaharjoittelulla on yleensä positiivinen vaikutus veren rasva- ja sokeriarvoihin ja sen on osoitettu pienentävän esim. aikuistyypin diabeteksen puhkeamisriskiä. Voimaharjoittelu lisää myös luuston mineraalitiheyttä ja vahvistaa luustoa, joka ehkäisee osteoporoosia. Pidemmät sarjat parantavat myös sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa, joka laskee verenpainetta.


Voimaharjoittelu parantaa tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa sekä ehkäisee vammoilta. Se muun muassa lisää jänteiden jäykkyyttä ja mahdollisesti myös paksuutta. Vahvat lihakset tukevat myös niveliä esim. hyppyjen alastulossa tai nopeissa suunnanmuutoksissa. Voimaharjoittelun on myös osoitettu vähentävän alaselkäkipuja, kunhan treenitekniikat ovat kunnossa.


Voimaharjoittelu helpottaa painonhallintaa, pääasiassa lisääntyneen lihasmassan avulla, joka nostaa elimistön perusaineenvaihduntaa eli kalorinkulutusta. Tämä taas tarkoittaa suurempaa peruskulutusta. Tottakai myös suuremmat lihakset käyttävät enemmän energiaa harjoituksen aikana ja sen jälkeen. Yhteenvetona voi sanoa, että voimaharjoittelu on erityisen tehokasta ehkäisemään lihavuutta. Lihasvoima ja hyvä toimintakyky ennustavat myös pienempää ennenaikaisen kuoleman riskiä. 40 ikävuoden jälkeen lihasmassa vähenee noin 0,5 % vuosittain ja lihasvoima noin 1 % ja nämä molemmat kiihtyvät entisestään, mitä enemmän ihminen vanhenee. Tutkimuksissa on osoitettu, että voimaharjoittelu on parantanut toimintakykyä, kävelynopeutta, itsenäisyyttä, itsetuntoa, fyysistä aktiivisuutta, kognitiivisiä kykyjä ja vähentänyt kaatumisia. Näillä kaikilla on merkittävä vaikutus terveisiin elinvuosiin.


Näiden tietojen valossa on siis selvää, että voimaharjoittelusta on merkittävää hyötyä omalle terveydelle ja terveille elinvuosille. Tietenkään ei voi kieltää voimaharjoittelun positiivisia vaikutuksia ulkonäön ja lihasten näyttävyyden kannalta, mutta olennaista on, että tämä ei missään nimessä ole ainoa säännöllisestä harjoittelusta saatava hyöty!



TAKAISIN






Loading...