Monivitamiini - mihin sitä tarvitsee?



Monivitamiini - mihin sitä tarvitsee?


Vitamiini- ja mineraalivalmisteet ovat ravintolisistä ehkä niitä ikonisimpia, joista suurimmalla osalla ravintolisien käyttö alkaakin. Vitamiineja ja mineraaleja myydään sekä monivalmisteina, eli löytyy useampaa ravintoainetta samasta tuotteesta, sekä erikseen yksittäisinä myös. Käytetyin on kuitenkin ehdottomasti monivitamiinivalmiste, jossa on nimestä huolimatta nykyään myös mineraalit mukana käytännössä aina. Mihin tällaista monivitamiinia oikein sitten tarvitsee?


Vitamiinit ovat ravintoaineita, joita elimistö tarvii pienissä määrin ja ei pysty tuottamaan niitä itse. Niillä on laajasti vaikutuksia koko elimistön toimintaan. Ne ovat orgaanisia yhdisteitä, joita on saatava siis ravinnosta. Vitamiinit jaetaan yleisesti rasva- ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät  ravinnon rasvojen mukana ja varastoituvat elimistöön. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu, joten niitä on saatava ravinnosta päivittäin. Ihmisen vaatimia rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Vesiliukoisia ovat C- ja B-vitamiinit. Huomattavaa kuitenkin on, että yhteen ryhmään kuuluvia vitamiineja voi olla kuitenkin useita, tästä esimerkkinä B-vitamiinin eri muodot (1, 2, 3, 5, 12 jne.) tai se tosiasia, että D-vitamiinista tunnetaan yli 2000 eri versiota/muotoa.


Monivitamiinivalmisteet sisältävät useimmiten useita, ellei lähes kaikki vitamiinit, sekä myös runsaasti mineraaleja. Monivitamiinin tärkein tehtävä on nimenomaan tukea ruokavaliosta saatavia ravintoaineita, ei korvata niitä kokonaan. Tässä on ehkä isoin väärinkäsitys, miksi osittain vitamiinivalmisteet saa joskus kritiikkiäkin: niiden tehtävä ei ole missään nimessä antaa kaikkia vitamiineja mitä elimistö tarvitsee, vaan enemmänkin "täyttää" niitä aukkoja, joita normaali ruokavalio ei pysty täyttämään. Vitamiinien tarve vaihtelee runsaasti mm. henkilön koon, iän, aktiivisuustason, koetun stressin ynnä muiden ympäristöllisten rasitteiden vaikutuksesta. Voisi sanoa, että monivitamiini on monilla tavoin hyvin yksinkertainen ja suhteellisen halpa vakuutus siitä, että keho saa varmasti kaikki tarvitsemansa vitamiinit.


Tutustu monivitamiinivalmisteisiimme tästä linkistä: Monivitamiinit



TAKAISIN






Loading...