Treeneihin palaaminen tauon jälkeen



Treeneihin palaaminen tauon jälkeen


24.8.2022


Kesälomat alkavat olla suurimmalla osalla takanapäin tässä kohtaa syksyä ja paluu arkeen on pikkuhiljaa aloiteltu. Hengähdystauko arjen kiireistä ja velvoitteista on varmasti tehnyt hyvää ja mahdollisesti myös harjoittelusta on otettu pieni irtiotto loman aikana, kun arjen rutiineissa normaalisti mukana kulkeva treeni ei välttämättä ole lomalla ollut ihan ensimmäisenä mielessä. Se on täysin hyväksyttävää ja joissain tapauksissa jopa hyödyllistä. Loman jälkeen kuitenkin moni havahtuu siihen, että urheiluharrastusta olisi taas hyvä herätellä henkiin ja mahdollisesti hieman timmiyttää kroppaa kesän jäljiltä. Niinsanottu treeni-inertia eli kiihtyvyyden puute harjoittelun herättelyssä voi olla tosiasia useista eri syistä, mutta miten tämän vaiheen yli voisi mahdollisesti päästä helpoimmalla tavalla? Tosiasia on, että jostain on lähdettävä liikkeelle, mutta muutaman seikan ottamalla huomioon, voi liikkeellelähtö olla paljon helpompaa.



Aloita maltilla - älä vaadi liikaa itseltäsi


Yksi hyvä mentaalinen korjausliike heti alussa on huomioida, että harjoittelusta on ollut hienoinen paussi ja ekat pari kertaa voivat mennä "lämmitellessä". Tämä on täysin hyväksyttävää ja fiksuakin, sillä tällä tavoin keholle saa viestitettyä että tauko on ohi ja taas mennään. Samalla ei tarvitse shokeeraantua psykologisesti ekojen treenien rankkuudesta, joka voisi syödä motivaatiota entuudestaan. Toinen hyvä pointti on - vaikka motivaatiopuhujat mitä sanoisivat - että laskee rimaa itseltään matalemmalle, eli ei vaadi liikaa itseltään ekoissa harjoituksissa. Tällä tavoin treenisalilta tai lenkkipolulta ei tarvitse palata häntä koipien välissä kotiin pettyneenä, oman mielen tarjotessa vain toinen toistaan ilkeämpiä kommentteja omasta fyysisestä kyvykkyydestä. Sanomattakin on selvää, että kun kokee sen sijaan onnistumisen tunteita, saa motivaatiota vahvistettua paluuta ajatellen.



Ota ilo irti vähemmästä


Treenitauossa on iloinenkin puoli, kun salille taas palaa! Jos olet taukosi aikana ollut kokonaan treenaamatta tai tehnyt tyystin erilaista treeniä, voit tehdä esimerkiksi kuntosalilla itseasiassa entistä vähemmän ja saada silti kehitystä. Tauon jälkeen ei siis missään nimessä kannata suoraan hypätä niihin volyymimääriin, joita olet tehnyt ennen taukoa. Et saavuta enempää tuloksia sillä, että yrität “ottaa takaisin” menetetyt treenimäärät, vaan itseasiassa saat todennäköisesti kehitystä aikaan aiempaa vähemmällä ja samalla ehkäiset liiallisesta treenistä johtuvaa alipalautumista ja vammariskiä. Aloita siis maltilla, entisen tason saavuttaminen on huomattavasti helpompaa kuin siitä eteenpäin kehittyminen. Eli saavuttaaksesi aiemman tason tarvitset siis vähemmän treenivolyymiä ja jos hoidat homman kunnialla, saatat entisen tason saavutettuasi jopa kehittyä siitä pidemmälle treenitaukoa edeltävää treenimäärää vähemmällä. Enemmän on enemmän, mutta paremmat tulokset vähemmällä on parempi!



Löydä tekemisen ilo uudelleen


Tämä vinkki kuulostaa hieman ehkä naiivilta, mutta siinä piilee tärkeä totuus harjoittelun jatkuvuuden suhteen. Monesti treenitauko ja paluu touhun pariin takaisin ovat mahdollisuuksia ottaa hieman perspektiiviä omaan toimintaan ja tarkastella, tykkääkö siitä mitä tekee, tai tykkääkö siitä tavasta millä jotain asiaa tekee. Tavalla tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, että millä asenteella jonkin asian toteuttamiseen suhtautuu. Kaikkea ei välttämättä tarvitse tehdä laserin tarkkuudella tai kilpaurheilijan asenteella, jos siitä ei koidu mitään iloa itselle. Tosiasia kuitenkin on, että suurimmalle osalle meistä urheilu on itsensä henkistä ja fyysistä huolenpitoa, eikä meidän elantomme ole kiinni siitä. Tämän vuoksi sitä ei välttämättä kannata siis tehdä elannon tekoasenteella ylipäätään. Jos siis tauon tai paluun yhteydessä huomaat selkeää vastustusta itsessäsi jo silkasta harrastuksen ajattelusta, voi muutos olla tarpeen. Kenties harjoittelutyyliä voisi olla syytä muuttaa, ehkäpä jopa lajivalintaakin! Kun tekemisen ilo löytyy, on harrastuksen toteuttaminen parhaimmillaan koko psykofyysistä kokonaisuutta täyttävää toimintaa, josta saa voimavaroja arkeen kaikilla tasoilla. Ja ehkäpä seuraavilla lomilla ei tarvitse ottaa edes erillistä taukoa, kun tekemisen ilo on niin puoleensavetävä!


Mikäli tarvitset kuntosaliharjoittelussa uutta nostetta, voi ammattitaidolla tehdyn valmennusohjelman valinta omiin tarpeisiin olla oikea valinta. Pääset tutustumaan valmennusvalikoimaamme tästä linkistä: Valmennukset.




TAKAISIN






Loading...