Inkivääri



Inkivääri


Inkivääri on Aasiasta kotoisin oleva ja siellä viljeltävä ruohokasvi. Inkivääri on monelle tuttu ruoanlaitossa käytettävä mauste, antaen sille ominaista tulisuutta ja raikkautta erityisest itämaisiin ruokiin. Ruoanlaitossa käytettävä osa inkivääristä on sen maavarsi. Sen lisäksi, että inkivääri on mukava lisäys ruokaan, on siitä myös tutkitusti hyötyä terveydelle.


Inkivääri on, paljolti myös kurkuman tavoin, erinomainen vähentämään ja estämään elimistön tulehdustilaa, jota aiheuttaa mm. kova treeni ja työstä aiheutuva stressi. Inkiväärin sisältämä gingeroli on pääroolissa inkiväärin tarjoamissa hyödyissä. Inkiväärin on myös tulehdusten lievittämisen lisäksi todettu olevan myös hyvä apu infektioita vastaan taistellessa, mistä luultavasti johtuu inkiväärin suosittu käyttö erityisesti flunssakausilla.


Inkivääri näyttäisi tehoavan myös pahoinvointiin, oli kyseessä sitten matkapahoinvointi tai vatsatauti. Inkivääri toimii aivo-suolisto akselilla eli pystyy vaikuttamaan sekä tuntemuksiin että myös itse ongelma-alueeseen. Inkiväärin on todettu tehoavan myös nivelkipuihin ja muutaman tutkimuksen mukaan olevan hyvä apu mm. nivelrikossa. Vaikutus perustuu oletetusti sen tulehdusta hillitsevään mekanismiin. Samaan mekanismiin perustuu myös inkiväärin lihaskipua lievittävä vaikutus, joka on esimerkiksi kovalla treenijaksolla tervetullut apu, kun lihaskipu on säännöllistä tai runsasta.


Kuten aiemmin mainittua, inkivääriä voi nauttia mausteena tai tuoreena esimerkiksi smoothien joukossa. Mikäli haluat kuitenkin nauttia isompia määriä tai et pidä inkiväärin mausta, voi kapselimuotoinen inkivääriuute olla miellyttävin ja helpoin vaihtoehto.



TAKAISIN






Loading...