Miten noudattaa terveellisiä elämäntapoja juhlapyhien aikana?



Miten noudattaa terveellisiä elämäntapoja juhlapyhien aikana?


Juhlapyhät ovat monelle terveellisiä elämäntapoja noudattaville tai harjoitteleville haastavaa aikaa, kun houkutuksia huonommille valinnoille on joka puolella, aina sopimattomista ruoka-aineista alkoholiin ja muihin sokerijuomiin asti. Pieni harhautuminen polulta ei kaada projektia kokonaan kumolleen, mutta muutaman päivän kestävä hurvittelu voi silti tuntua olotilassa usean päivän ajan, vaikeuttaa terveisiin elämäntapoihin palaamista ja pahimmillaan tehdä projektin edistymiseen pitkän taantuman. Mitä voi sitten tehdä, jotta voi nauttia juhlapyhistä mutta samalla kuitenkin pitää huolta, että arkeen palatessa ei ole ottanut takapakkia useammalla viikolla?



Kaikkea mutta sopivasti


Juhlapöydässä on usein monenlaista tarjolla, sekä parempia että huonompia vaihtoehtoja. Kaikkea kannattaa ja voi maistaa kohtuudella. Fiksu tapa on siis, että testaa kaikkea vähän ja jos pitää jostain, ottaa sitä sitten hiukan enemmän, sen sijaan että santsaa kerralla kaikkea paljon. Usein tässä käy niin, että vaikka jostain ei pidä eikä jaksaisi sitten syödä kaikkea, ei viitsi jättää kuitenkaan lautaselle ruokaa ja syö sen sitten joka tapauksessa tyhjäksi. Hyvä ohjenuora on myös, että pyrkii santsaamaan laatuun määrän sijaan.



Nuku


Uni on lääkkeistä parhain, oli tavoitteesi mikä tahansa. Usein arkena unet meinaavat jäädä vähemmälle, minkä takia univelkaa on hyvä poistaa juhlapyhien aikana. Kaiken lisäksi riittävä uni pitää greliinin ja leptiinin - nälkä- ja kylläisyyshormonien - tasapainon kunnossa, jolla varmistat ettei tule syötyä liiaksi ylipäätänsä. Riittävä ja laadukas uni tehostaa myös aineenvaihdunnan toimintaa, joka pitää kropan tehokkaana energiankäyttäjänä. Uni on muutenkin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulmakiviä ja se ei kaiken lisäksi maksa yhtään mitään. Juhlapyhät ovat useille loma-aikaa tai vähintäänkin vapaata, joten silloin kannattaa ottaa unen parantavista voimista kaikki irti!



Liiku


Liikunnan tarjoamia hyötyjä ei voi korostaa tarpeeksi. Sen lisäksi että se tuo hyvän olon ja virkeän mielen, antaa liikunta keholle mahdollisuuden käyttää juhlaruoista saatua polttoainetta. Tällä tavoin pystyt myös vähentämään kaloreiden kertymistä vääriin paikkoihin kehossa. Juhlapyhät ovat myös hyvää aikaa erityisesti ulkoiluun ja uusien asioiden kokeiluun, eli ei ole pahitteeksi käydä vaikkapa luonnossa kävelyllä tai järvellä soutelemassa.



Alkoholi


Juhlat ja alkoholi tapaavat usein mennä käsi kädessä, eli juhlien aikaan alkoholia on tarjolla ja sitä myös käytetään sitten. Liian pitkäksi venähtäneen illan taas huomaa sitten seuraavana aamuna ja viestit omasta kehosta kyllä kertovat, tuliko juomia nautittua liikaa. Alkoholin suhteen, erityisesti, kohtuutta kannattaa harjoittaa. Ruokailun lomassa saattaa helposti huomaamattaan juoda useamman alkoholiannoksen, eli omaa alkoholinkulutustaan kannattaa seurata tarkkaan. Alkoholi on myös siitä petollinen, että se sisältää kaloreita runsaasti (hieman riippuen alkoholilajista) ja maksan täytyy ensimmäisenä käsitellä alkoholijuomien etanoli, joka vaikuttaa taas rasvojen ja hiilihydraattien imeytymiseen.



Veden juonti


Tämä kohta liittyy vahvasti myös edelliseen aiheeseen. Veden juonti on kriittisen tärkeää aineenvaihdunnan, nestetasapainon ja yleisen olon kanssa. Kaikki varmaan tietävät miltä tuntuu, jos on ottanut illalla muutaman alkoholiannoksen liikaa ja unohtanut samalla veden juonnin. Erityisesti alkoholia nauttiessa veden juomista ei voi riittävästi korostaa. Eräs mainitsemisen arvoinen asia on myös, että mikäli kehon nestetasapaino ei ole kunnossa, saattaa helposti luulla kehon viestejä nesteen tarpeesta nälän tunteeksi, jolloin tulee syötyä yli oman tarpeen.


Näillä vinkeillä pystyy nauttimaan juhla-ajoista mutta samalla pitämään myös huolta siitä, ettei oma terveysprojekti ota isoa takapakkia. Vanha viisaus pitää paikkansa tässäkin asiassa: kohtuus kaikessa.




TAKAISIN






Loading...