Pakurikääpä on Suomen metsien eräs kovimmista
antioksidanttipommeista. Pakurikääpä on lahottajasieni joka kasvaa koivussa.
Pakurikääpää on käytetty satojen vuosien ajan erityisesti Venäjällä Siperiassa
hoitamaan erilaisia vaivoja aina flunssista nivelkipuihin. Suomessa pakuria on
myös käytetty pitkään, mutta erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana pakuri
on tullut suurelle yleisölle tutuksi erityisesti median antaman huomion myötä.
Pakurikäävällä
ei ole tehty tarpeeksi kliinisiä tutkimuksia ihmisillä, jotta sen vaikutuksista
voitaisiin olla yhtä mieltä, mutta eläinkokeista saadut tulokset antavat tälle
luonnontuotteelle melko suuriakin lupauksia: mm. immuniteetin yleinen
paraneminen, matala-asteisen tulehduksen väheneminen (joka on yhteydessä hyvin
moneen sairauteen), rasva-aineenvaihdunnan tehostuminen sekä suoliston
bakteerikannan korjaantuminen.
Pakurikäävän keräämiselle tarvitaan maanomistajan lupa, sillä vaikka sieni kuuluu muuten jokamiehenoikeuksien piiriin, on sitä käytännössä mahdotonta kerätä vahingoittamatta puuta.
Pakurikäävästä löytyy nykyisin myös todella
korkealuokkaisia, usein myös tuplauutettuja, valmisteita, joita on helppo
nauttia esimerkiksi kuumiin juomiin tai smoothieihin sekoitettuna.