Rasvanpolton ABC



Rasvanpolton ABC


12.1.2023


Jos jokin teema tuntuu olevan vuodesta, vuodenajasta tai kuukaudesta riippumatta aina pinnalla tai vähintäänkin ajankohtainen, niin rasvanpoltto on ehdottomasti sellainen. Tätä paljon tavoiteltua asiaa ilmaistaan erilaisin tavoin, kuten vaikkapa kiinteytyminen, laihduttaminen, lihasmassan lisääminen (jossa usein on tausta-ajatuksena kuitenkin lopulta ylimääräisen rasvan poissaanti) tai "parempaan kuntoon pääseminen". Lopun viimein - käytetystä termistä huolimatta - on kuitenkin samasta tavoitteesta lähes järjestään kyse: lihasmassan säilyttäminen (tai lisääminen) kehossa ja rasvan poistaminen vastavuoroisesti. Mitä tällä saavutetaan, on tottakai pienempi kehonpaino, suurempi suhteellinen funktionaalinen massa kehossa (= lihakset), suurempi suhteellinen voimantuottokapasiteetti ja ehkäpä kiinnostavimpana kevyempi ja ketterämpi olo, atleettista ja kaunista ulkonäköä unohtamatta.


Käytännössä "rasvan polttaminen" tarkoittaa yksinkertaisesti kehossa olevan rasvamassan käyttöä energiaksi. Tähän pääsee käsiksi muutamilla tavoilla, joista varmasti yleisin on ravinnon kalorivajeen kautta. Toinen yleinen tapa on ruokavalion muokkaaminen tietynlaiseksi, jotta keho nimenomaan joutuu käyttämään rasvaa energiaksi hiilihydraattien puutteessa (=ketoosi). Tietyillä treenityyleillä ja esimerkiksi kylmä-adaptaatiolla näyttäisi olevan myös vaikutusta rasvanpolttoon. Käymme tässä artikkelissa läpi kuitenkin rasvanpolton kulmakivet eli täysin perusasiat, jotka olisi hyvä ottaa huomioon, kun tällaiseen projektiin lähtee.



1. Kalorivaje


Jotta keho saa signaalin rasvan polttamiseen, täytyy sisääntulevan energian määrä olla vähäisempi kuin ulospäin käytettävän energian määrä. On syytä muistaa, että keho varastoi rasvaa kuitenkin syystä: aikoinaan ravintoa ei ollut jatkuvasti saatavilla ja siksi oli erittäin hyödyllistä ja tehokasta kuskata "varaeväitä" omassa kropassa kiinni jatkuvasti, vieläpä kaiken lisäksi erittäin optimaalisissa paikoissa liikkumisen kannalta. Eli vaikka taistelu ylimääräistä rasvaa vastaan on nykypäivänä todellinen, on sille olemassa kuitenkin evoluution näkökulmasta elintärkeä paikka: varmistaa elämän jatkuminen ravinnon puutteenkin aikana. Luonnollisesti, jos ravintoa tulee kuitenkin tarpeeksi, tai liikaakin, ei keholla ole syytä tai intressiä polttaa rasvaa, vaan tehdä sitä lisää "pahan päivän varalle". Tämän vuoksi kalorivaje olisi hyvä saada aikaan, ainakin pienissä määrin. Tähän toimii työkaluna luonnollisesti oikein laadittu ruokavalio. Poikkeuksena ovat urheilussa täysin vasta-alkajat, jotka pystyvät harjoittelun alkuvaiheessa polttamaan rasvaa jopa pluskaloreilla, kun fyysinen ponnistelu on keholle täysin vierasta ja sen täytyy laittaa runsaasti kapasiteettia tästä palautumiseen.



2. Jokin liikuntamuoto, voimaharjoittelua mukana vähintään jossain muodossa


Vaikka liikuntaa tunnutaan tänä päivänä parjattavan tai sen merkitystä rasvanpoltossa vähäteltävän, on meidän mielestämme sillä hyvinkin tärkeä rooli rasvanpoltossa kokonaisuutena. On kuitenkin todettava - ja josta olemme yleisesti samaa mieltä - että liikunta ei voi olla rasvanpolton ykkösväline. Tämä johtuu muutamasta syystä. Ensinnäkin, mitä enemmän ikää tulee, keho kestää vähemmän rankkaa, päivittäistä treeniä, jolla haettaisiin helpotusta ruokavalion kalorimäärään. Ja jos näin yrittäisi tehdä, lisäisi se stressiä elimistössä liikaa, joka taas kääntyisi koko projektia vastaan. Käymme tätä läpi seuraavassa kohdassa lisää. Toisekseen, jos fokus kiinnitetään vain liikuntaan, unohtuu se tosiasia, että perusterveys rakentuu pitkälti ruokavalion sisällöstä. Toisin sanoen - varsinkin nuorempana - runsaalla liikunnan määrällä voi viivyttää (ainakin ulkoisesti) heikkolaatuisen ruokavalion vaikutuksia elimistössä, mutta iän myötä (kuten yllä mainitsimme) tämä tuppaa ottamaan kiinni ja perivän veronsa ikävällä tavalla. Eli ruokavalion lainalaisuuksia ei voida skipata liikunnalla. Kolmanneksi, suurimmalla osalla meistä ei ole mahdollisuutta läpi elämän treenata joka päivä tuntitolkulla, vaikka keho sen jollain luonnonoikulla kestäisikin. Eli tämänkään arkisen tosiasian vuoksi painonhallintaa ei voi rakentaa pelkästään liikunnan päälle.


Kuitenkin, liikunnalla - järkevissä määrin - on ehdottoman tärkeä paikka rasvanpolttoprojektin ja tulosten säilyttämisen kannalta. Ensimmäisenä on toki mainittava ne lukuisat terveyshyödyt, joita säännöllinen liikunta tarjoaa keholle ja mielelle kokonaisuutena. Eli pelkästään tämän vuoksi liikuntaa kannattaa harrastaa, halusi rasvaa polttaa tai ei. Mutta mitä rasvanpolttoon tulee, niin varsinkin voimaharjoittelulla - jolla on myös äärettömän paljon terveyshyötyjä - on erittäin merkittävä hyöty rasvanpolton kannalta sen vuoksi, että mitä enemmän kehossa on lihasmassaa, sitä suurempi on lähtökohtainen kalorinkulutus kehossa. Eli keho on lisääntyneen lihasmassan myötä tavallaan tehokkaampi energian käyttäjä, kuin vähemmällä lihasmassalla varustettuna. Tämä antaa tottakai liikkumavaraa ruokailun suhteen. Toisekseen, kaikenmuotoinen liikunta lisää mielihyvähormonien määrää kehossa, jotka omalta osaltaan hillitsevät ruokahalua ja siten "tasapainottavat" ruokahalua. Moni tietää, että vaikkapa kotona jouten ollessa, tylsyys on erinomainen (koetun) "nälän" nostattaja, vaikka tosiasiassa keho ei tarvitse polttoainetta sillä hetkellä. Mikäli olet liikkumassa, et ole jääkaapin äärellä jatkuvasti ja toisekseen, näläntunne tasapainottuu luonnostaan tällä tavoin. Suosittelemme lämpimästi laadukkaan voimaharjoitteluohjelman - oli se sitten salilla, kotona tai kehonpainolla suoritettavaa - mukaanottamista projektin tueksi ja sen jälkeenkin.



3. Riittävä ja laadukas unensaanti, sekä stressinhallinta


Riittävä, laadukas uni on - liikunnan tavoin - kriittisen tärkeä yleisterveydenkin kannalta, mutta jos mietimme sen merkitystä rasvanpolttoprojektin suhteen, ei se ole yhtään sen vähemmän tärkeämpi edelleenkään. Laadukas uni pitää huolen, että palaudut treeneistä, kehon hormonituotanto pysyy optimaalisena, mieli virkeänä ja mitä ruokailuihin tulee, on heikkolaatuisilla unilla eräs erittäin viheliäinen vaikutus, joka on havaittu tutkimuksissa. Nimittäin kehon nälänsäätelyhormonien epätoiminta. Leptiini on kylläisyyttä säätelevä hormoni kehossa, ja greliini vastavuoroisesti nälkää lisäävä hormoni. On havaittu, että kun ihmisen yöunet jäävät vajavaisiksi tai ovat laadultaan heikot, nämä nälänsäätelyhormonit eivät toimi oikein ja valitettavasti vieläpä sillä tavalla ei-oikein, että greliinin (eli näläntunnetta lisäävä hormoni) vaikutus on huomattavasti vahvempi kuin kylläisyyttä aiheuttavan leptiinin. Eli käytännössä ihminen kokee helpommin nälkää ja syö enemmän kuin on tarpeen, koska hänestä tuntuu siltä. Moni on saattanutkin huomata, että heikosti nukkuneena tulee naposteltua helposti enemmän ja tehtyä huonompia ruoka-ainevalintoja.


Laadukas uni liittyy myös stressin minimointiin, jota kannattaa harjoittaa myös muutenkin esimerkiksi rauhallisen liikunnan, mielen harjoitteiden ja yleisestikin rennosti ottamisen muodossa. Stressillä on elimistössä kortisolia - eli stressihormonia - lisäävä vaikutus, joka ikävä kyllä aiheuttaa sen, että keho mieluusti varastoi rasvaa hanakammin, kun kortisolia on elimistössä runsaasti. Mekanismin taustalla on kehon "ajatus" siitä, että ulkoisista uhkakuvista johtuen on nyt syytä varastoida ravintoa pahan päivän varalle, jos jotain ikävää käy. Yleensä nämä uhkakuvat eivät tosiasiassa ole kiireistä aikataulua tai työprojektia kummempia tapauksia, jotka nyt eivät vähintäänkään uhkaa elossaoloa yleensä. Keholle asia ei aina vain ole niin yksinkertainen, sillä se luokittelee uhat samaan kategoriaan, välitöntä vaaraa aiheuttavaksi tekijäksi. Olemme kirjoittaneet stressistä pitkän kirjoitussarjan, jonka löydät tästä: Stressi.



Rasvanpolttajat


Lopuksi otamme vielä käsittelyyn rasvanpolttajat, jotka tulevat kuitenkin puheenaiheeksi aina, kun puhutaan rasvanpoltosta missä tahansa muodossa. Rasvanpolttajat ovat useimmiten kapselimuotoisia valmisteita, joiden toimintaperiaatteena on nimensä mukaisesti polttaa rasvaa kehosta, tai auttaa siinä muiden toimien (ruokavalio, liikunta) ohella. Mekanismeina ovat mm. termogeneesi eli tehostuneen kehon lämmöntuoton aiheuttama rasvanpoltto, näläntunteen hillitseminen sekä tehostunut rasvasolujen mobilisointi kehon käytettäväksi. Rasvanpolttajat ovat erityisen suosittuja dieeteillä eli jaksoilla, jolloin päätavoite on kehon rasvamassan vähentäminen. On myös yleisesti hyväksi havaittu tapa, että rasvanpolttajat otetaan käyttöön siinä vaiheessa, kun "perinteisiä" tapoja (liikunta ja ruokavalio) on toteutettu jo jonkin aikaa. Rasvanpolttajia on järkevintä käyttää kuuriluontoisesti, eli esimerkiksi dieetin keston ajan, tai mikäli dieetti on pitkä, osia siitä.


Yleisimpiä rasvanpolttajissa käytettyjä ainesosia ovat vihreäteeuutteet, kofeiini, karnitiinin eri muodot sekä erilaiset yrtit ja adaptogeeniset kasvit. Usein nämä ainesosat ovat myös piristäviä, eli ne kannattaa ajoittaa joko aamuun tai harjoittelun yhteyteen suuremman metabolisen vaikutuksen vuoksi. Suurin osa rasvanpolttajista sisältää useita erilaisia ainesosia ja erilaisia määriä, joten kannattaa aina lukea tarkkaan, mitä tuote sisältää ja kuinka paljon, jolloin voi varmistua tuotteen toimivuudesta.



TAKAISIN






Loading...