Tehokas vastustuskyky ja sen ylläpitäminen on avainasemassa, ei pelkästään flunssakausilla tai flunssakierteiden välttämisessä, vaan ihan ylipäätänsä arjessakin, jotta jokainen eri taudinaiheuttaja ei pääse iskemään puolustuksen läpi. Esimerkiksi pieni vilustuminen ei itsessään aiheuta flunssaa mutta sen sijaan herkistää kehon puolustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan, jossa oman vastustuskyvyn kapasiteetti määrittää, pääseekö flunssa yllättämään lopulta. Hyvällä perushygienialla ja käsienpesulla pääsee jo pitkälle, mutta millä keinoin omaa vastustuskyvyn kapasiteettia pystyy kasvattamaan? Iso osa vastustuskyvystä rakennetaan ensimmäisinä elinvuosina mutta se ei tarkoita, etteikö myöhemmillä valinnoilla olisi merkitystä.
Olemme aiemmassa artikkelissamme käsitelleet ravintolisien vaikutusta ja merkitystä vastustuskyvyn tukemiseen, mutta tässä artikkelissa tarkastelemme, millä elämän perustekijöillä voi tukea omaa immuniteettia.
1. Ravinto
Monipuolinen, tasapainoinen ja laadukas ruokavalio on elimistön kaikkien toimintojen perusta, jonka vaikutus ulottuu vastustuskyvyn lisäksi moneen muuhunkin, kuten vaikkapa aivotoimintaan, fyysiseen suorituskykyyn sekä palautumiseen arjen haasteista. Optimaalinen ravinto on monilta osin yksilöllinen asia, mutta muutamat lainalaisuudet pätevät kaikkiin ihmisiin: riittävä proteiinin ja hyvien rasvojen saanti, nestetasapainon ylläpitäminen, liiallisen sokerin ja käsiteltyjen rasvojen välttäminen sekä riittävä kasvisten ja fytoravinteiden saanti. Ravintoon liittyen voidaan myös mainita, että tutkimuksissa on havaittu liiallisen kehon rasvamassan negatiivinen vaikutus vastustuskykyyn. Tämä johtuu siitä, että liiallinen rasvan määrä nostaa elimistön matalaa tulehdustilaa ja on yleisesti tiedossa, että kohonnut elimistön tulehdustila vaikuttaa - tai on osatekijänä - melkeinpä kaikkien erilaisten sairauksien kehittymisessä.
2. Uni
Riittävä ja laadukas uni on vastustuskyvyn ylläpidon ja palautumisen kannalta kriittisen tärkeä. Unen aikana tapahtuu sekä fyysisesti että myös psyykkisesti erilaisia korjaavia ja palauttavia toimenpiteitä, jotta elimistö toimisi optimaalisesti kaikissa elämän haasteissa. On osoitettu kiistattomasti, että riittämätön ja huonolaatuinen uni laskee kehon luontaista vastustuskykyä ja altistaa taudinaiheuttajille. Mikäli haluat tutustua unen merkitykseen ja sen toimintamekanismeihin, voit tutustua aiheeseen tässä artikkelissa.
3. Stressi
Stressin vaikutuksia on vuosien saatossa alettu ymmärtää paremmin ja paremmin, sekä sen mekanismeja fysiologiaan vaikuttamiseen. Siinä missä stressi oli aiemmin enemmänkin trendisana ja aktiivisen elämän tunnusmerkki, on se saanut aivan eri kaikua tutkimustiedon kartuttua. Stressi vaikuttaa suoraan immuniteettia alentavasti hormonitoimintaan vaikuttamalla, mutta on tärkeää huomata, että sillä on myös välillisiä vaikutuksia, kuten unen määrän mahdollinen vähentyminen ja laadun heikentyminen, sekä huonompien ruoka-aine valintojen tekeminen. Olemme kirjoittaneet stressistä erittäin kattavan artikkelisarjan, joka on luettavissa täältä: Osa 1, Osa 2 ja Osa 3.