Heraproteiini on kenties ikonisin ravintolisä, mitä urheiluravinnemarkkinat ovat koskaan tehneet. Voisi sanoa, että urheiluravinteiden kovin "buumi" on lähtenyt nimenomaan heraproteiinista liikkeelle. Markkinat ovat muuttuneet sittemmin ja tarjontaa on nykyisin jos jonkinlaista, mutta edelleen suosituimpia tuotteita ovat heraproteiini ja erilaiset sen johdannaiset (palautusjuomat, yöproteiinit jne.). Nimenomaan heraproteiinien kohdalla valikoima on kehittynyt valtavasti: pakkauskokoja on muitakin kuin pelkästään 4 kilon marjaämpäri ja makuja valittavissa muutama muukin pelkän maustamattoman lisäksi. Heraproteiinista löytyy myös laadultaan muutamaa eri versiota, mutta perusluonteeltaan valmiste on silti sama mitä se on ollut alun alkaenkin.
Mitä heraproteiini oikeastaan edes on? Heraproteiinia saadaan maidosta ja pääasiassa heraa tuotetaankin lehmänmaidosta. Noin 80% maidon proteiineista on kaseiinia ja noin 20% heraa. Esimerkiksi juuston valmistuksessa kaseiini jää juustoon, mutta heraproteiini erottuu prosessissa nestemuotoisena. Erottunut hera voidaan sitten jatkojalostaa heraproteiinijauheeksi. Tämän tiedon valossa voi sanoa, että heraproteiini on oikeastaan erittäin luonnollinen ravintolisä.
Heraproteiini on palautusjuomana, proteiinilisänä ja vaikka välipalan osana loistava valinta, sillä sen aminohappokoostumus on yksi laadukkaimmista. Se sisältää erinomaisessa suhteessa välttämättömiä aminohappoja ja sen leusiinipitoisuus on korkea. Leusiini on aminohapoista oletetusti se, joka stimuloi proteiinisynteesiä, joka on lihaskasvulle olennainen prosessi. Johtuen erityisesti heran aminohappokoostumuksesta, on se erilaisista proteiinivalmisteista ehdottomasti tehokkain ja hinta-toimivuus suhteeltaan paras, ellei sitten jostain syystä yksinkertaisesti pysty tai halua käyttää maitopohjaisia proteiineja (esim. allergia tai eettiset syyt).
Tärkeä huomio heraproteiinista on myös se, että koska se on erotettu maitoproteiinista (eli siinä ei ole kaseiinia), sopii se monelle herkkävatsaisellekin hyvin, joka ei normaalisti pysty nauttimaan maitotuotteita. Kaseiini on maidon proteiineista usein se, joka aiheuttaa ongelmia maitotuotteiden kohdalla, ellei ole sitten maitoallergiaa tai laktoosi-intoleranssia. Laktoosiakin on heraproteiinissa toisaalta hyvin vähän (tai käsittelytavasta riippuen ei lainkaan). Lisäksi heraproteiini imeytyy todella nopeasti, eli se on nopea ja helpostisulava vaihtoehto proteiininlähteeksi.
Heraproteiinia on laadultaan ja valmistustekniikaltaan muutamaa erilaista. Yleisin ja ns. perusherana tunnettu muoto on heraproteiinikonsentraatti, joka on heraproteiineista vähiten suodatettu muoto. Täten se sisältää enemmän "epäpuhtauksia" kuin heraproteiinin suodatetummat muodot. Näitä "epäpuhtauksia" ovat rasva ja laktoosi, eli maitosokeri. Konsentraattimuotoinen heraproteiini on valmistustekniikasta johtuen halvin vaihtoehto. Jos henkilö sietää hyvin maitotuotteita niin konsentraattimuotoinen hera on esimerkiksi välipalaksi erinomainen vaihtoehto.
Heraproteiini-isolaatti on hieman pidemmälle suodatettu heraproteiinin muoto. Siinä heraproteiinia on suodatettu niin, että lopputuotteessa on yleensä konsentraattia suurempi proteiinipitoisuus ja rasvaa sekä laktoosia on vähemmän. Heraproteiini-isolaatti imeytyy vielä konsentraattiakin nopeammin ja sen vuoksi se on hyvä valinta esimerkiksi palautusjuomaksi. Lisäksi heraproteiini-isolaatti on yleensä hellin vatsalle, eli herkkävatsaisille se on yleensä paras valinta.
Pisimmälle viety heraproteiiniversio on hydrolysoitu heraproteiini. Tässä muodossa heran proteiineja on valmiiksi pilkottu niiden imeytyvyyden parantamiseksi, joka nopeuttaa tuotteen imeytymistä entisestään. Valmistustekniikka näkyy yleensä myös tuotteen hinnassa, eli hydrolysoitu heraproteiini on heraproteiiniversioista yleensä kallein. Hydrolysoitu heraproteiini voi sopia herkkävatsaisille vielä isolaattiakin paremmin.
Mikä heraproteiini on sitten paras? Paperilla parhaimman laatuinen on toki hydrolysoitu heraproteiini-isolaatti mutta käyttäjästä ja käyttötarpeesta riippuen myös halvemmat vaihtoehdot voivat olla aivan yhtä hyvin toimivia ratkaisuja. Esimerkiksi välipalaksi, smoothien joukkoon tai vaikkapa jogurtin sekaan heraproteiinikonsentraatti toimii erinomaisesti, erityisesti jos ei ole ongelmia käyttää maitotuotteita ylipäätänsä. Jos taas haet palautusjuomaksi proteiinilisää, isolaattimuotoinen heraproteiini on fiksu vaihtoehto nopean imeytymisen ansiosta, joka taas edesauttaa palautumista harjoituksesta. Mikäli sinulla on ollut haasteita heraproteiinien käytön ja imeytymisen kanssa, hydrolysoitu isolaatti voi olla sinulle juuri oikea vaihtoehto. Lopuksi täytyy mainita, että verrattuna valmiisiin palautusjuomavalmisteisiin, erillisen heraproteiinivalmisteen etu käyttäjälleen on se, että pystyt määrittämään itse aina proteiinin ja hiilihydraatin suhteen palautusjuomassa, mikäli tykkäät käyttää erillistä hiilihydraattivalmistetta tai esimerkiksi hedelmiä hiilarin lähteenä treenin jälkeen. Tällä tavoin samaa proteiinivalmistetta voi käyttää sitten myös esimerkiksi välipalalla, kun siinä ei ole valmiina hiilihydraattia mukana. Toisin sanoen hiilihydraatit ovat helpompi lisätä kuin ottaa pois.