Omega-3-rasvahapot
ovat terveyden kannalta välttämättömiä. Ne ovat monityydyttymättömiä rasvoja,
joita saadaan erityisesti kalasta. Tutkimusten
mukaan Grönlannin eskimoilla tavataan sekä elintasosairauksia että kehon
rappeutumisesta johtuvia sairauksia vähemmän kuin länsimaisilla ihmisillä. Tämä
johtuu siitä, että eskimot syövät runsaasti kalaa, jossa on ihmisen terveydelle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Niistä tärkeimmät ovat
eikosapentaeenihappo eli EPA sekä dokosaheksaeenihappo eli DHA.
Nämä monityydyttymättömät rasvahapot ovat
tunnettuja niiden monista eri terveysvaikutuksistaan, ennen kaikkea sydän- ja
verisuonitauteja ennaltaehkäisevästä vaikutuksestaan, koska EPA ja DHA estävät
verisuonten kalkkeutumista.
Näyttöä on myös omega-3-rasvahappojenpositiivisesta vaikutuksesta myös masennuksen, dementian, Alzheimerin taudin
sekä nivelreuman hoidossa. Omega-3 rasvahappojen riittävää saantia suositellaan
myös 2-tyypin diabeetikoille, sillä heillä on kohonnut riski sairastua
sepelvaltimotautiin. On myös väitetty, että runsas omega-3 rasvahappojen saanti
lievittäisi kaamosajan pimeydestä aiheutuvaa masennusta.
Rasvaista kalaa suositellaan syötävän noin
kaksi kertaa viikossa riittävän omega-3:n saannin kannalta. Yksilöllisiä eroja
tarpeessa voi kuitenkin olla, johtuen esimerkiksi korkeammasta rasitustasosta
fyysisen työn tai urheilun vuoksi. Omega-3 ravintolisän käyttö voi olla näissä
tilanteissa erityisen suositeltavaa.