17.3.2022
Uusi vuosi on lähtenyt nopeasti liikkeelle, vaikkakin ikävissä merkeissä paljolti. Maailmalla tapahtuu monenlaista nyt mutta arkiseen aherrukseen on silti pyrittävä keskittymään ja sen myötä myös oman terveyden ja kunnon ylläpitoon. Nyt kun korona alkaa olemaan pikkuhiljaa voiton puolella, alkaa liikuntapaikat avautua ja pääsee niinsanotusti normaalin harrastamisen pariin, joka on varmasti meille kaikille tervetullut lisä arkeen.
Terveys- ja hyvinvointipuolelle liittyy usein erilaisia trendejä, osa täysin uusia ja osa taas syklisesti pyöriviä eli ne tulevat ja menevät aina omia aikojaan. Yksi esimerkki tällaisesta syklisestä trendistä on "Back to basics" ajattelu, joka tuli 2010-luvun aikoihin vallalle erityisesti, jossa palattiin "vanhoihin hyviin aikoihin" harjoittelumetodeissa, eli treeniohjelmia yksinkertaistettiin ja palattiin perusliikkeiden pariin, jotka olivat esimerkiksi 70-luvulla suositusti käytössä. Tekniikka on toki tässä välissä kehittynyt valtavasti tieteenharjoittamisen ja harjoitteluvälineiden suhteen, mutta se ei poista sitä rautaista tosiasiaa - ei vain tälle alalle tyypillistä siis - että erilaiset ilmiöt tulevat aaltoillen ja aikanaan sitten painuvat unholaan, kenties noustakseen uudelleen myöhemmin. Legendaarinen voimaharjoitteluvalmentaja Ian King totesikin joskus, että "liian paljon lyhyessä juoksussa, liian vähän pitkässä juoksussa" näiden trendien implementoinnista. Yleensä siis kaikessa on aina jotain hyvää ja tärkeää olisikin omaksua uusia asioita sopivasti tasaisin väliajoin, täydellisen täyskäännöksen sijaan.
Mitä trendejä näemme vuodelle 2022 sitten nouseviksi? Hankala on toki sanoa tarkalleen vain yhden vuoden trendit, eli katsommekin tässä oikeastaan vallalla olevia, sekä nousevia trendejä. Lista on puhtaasti meidän kokemuksiin ja mielipiteisiin perustuva, eli tässä tapauksessa menemme sen mukaan mitä olemme havainneet itse täällä tapahtuvaksi terveys- ja hyvinvointialalla, sekä fitneksen parissa. Lista ei myöskään ole missään paras/suosituin järjestyksessä, vaan ihan vapaasti listattuna.
1. Teknologian hyödyntäminen
Ei tarvitse kuin mennä 5 vuotta taaksepäin, niin esimerkiksi erilaiset urheilukellot olivat edelleen yhtä hardcore-(kestävyys)urheilijoiden vakiovaruste kuin esimerkiksi sykevyö 2000-luvun alussa. Lyhyessä ajasta niistä on tullut jopa kuntosaleilla käytännössä tutumpi näky kuin ranne, jossa ei ole kelloa. Tekniikka on kehittynyt valtavasti lyhyeen aikaan, mutta ennen kaikkea teknologian suosio. Laitteet mittaavat nykyisin askelista aktiivisuustasoon, unesta juotuun veden määrään ja jopa ilmanpaine, säätiedot sekä golf-kierroksen statistiikka löytyy tällaisesta älykellosta. Kello liitetään bluetooth-yhteydellä puhelimeen, jonne pääsee tarkastelemaan tarkkaa dataa sitten. Tätä dataa pyritään sitten käyttämään hyödyksi terveyteen liittyvissä päätöksissä, palautumisessa jne. Näemme, että tämä teknologian hyödyntäminen tulee vain kasvamaan ja mitä todennäköisimmin myös tulevaisuudessa teknologiaa tullaan hyödyntämään terveydenhuollossa asti, yksilöllisiä hoitosuunnitelmia tehdessä jne.
2. Verkkovalmennukset
Verkkovalmennukset ovat olleet useamman vuoden jo kasvussa ympäri maailmaa, kiitos internetin ja sosiaalisen median niiden oivana markkinointikanavana. Verkkovalmennusten suuri etu on se, että jokainen voi tehdä valmennuksia omilla aikatauluillaan, omalla salillaan tai vaikkapa kotiolosuhteissa. Koronaepidemia lisäsi erityisesti kotitreenien suosiota siitä yksinkertaisesta syystä, että salit menivät kiinni ja olivat asiakkaidensa ulottumattomissa, välillä pitkiäkin aikoja. Olemme myös itse jo useamman vuoden ajan tarjonneet laajan valikoiman verkkovalmennuksia, joihin pystyt tutustumaan tästä linkistä: verkkovalmennukset.
3. Luonnollisuus ja luonnonmukaisuus
Luonnonmukaisuus on ollut nouseva trendi jo melko pitkäänkin, ja hankala on myös nähdä sen suosion tipahtamista. Luonnonmukaisuus tässä kontekstissa puhuttuna tarkoittaa harjoittelun siirtämistä ulkoilmaan, lähipuistoihin tai ihan metsän siimekseen. Polkujuoksu on esimerkiksi kasvattanut valtavasti suosiotaan, kun ihmiset siirtävät lenkkeilyreittinsä poluille ja metsän kätköihin. On myös kasvavaa kiinnostusta luonnolliseen liikkumiseen, jossa suoritetaan fyysistä harjoittelua käyttämällä obstaakkeleina puita, kiviä ja muita luonnon kuntosalin välineitä. Periaatteessa voisi myös ajatella, että erilaiset bootcamp-tyyliset treeni-immersiot ja -leirit kuuluvat myös tämän saman ilmiön alle.
4. Kokonaisvaltainen "fitness"
Yksi kasvava trendi, joka on nähtävillä vahvasti, on fitness-käsitteen laajentaminen kokonaisvaltaisemmaksi kuin aiemmin. Isot lihakset, näyttävä vartalo ja atleettinen ulkomuoto tulevat varmasti aina olemaan suosiossa, mutta muutamien viime vuosien aikana on ollut havaittavissa ilmiö, jossa fyysisen harjoittelun rinnalle otetaan henkinen puoli myös mukaan. Tämä voi olla esimerkiksi harjoittelun tukena toimiva mielikuvaharjoittelu, erikseen harjoitettava meditointi ja mielen tarkkailu tai esimerkiksi treenin pyhittäminen "omaksi ajaksi", jolloin keskityt vain itseesi. "Terve mieli terveessä ruumiissa" on monelle tätä ideaa toteuttavalle se kantava ajatus, ja mikseipä olisi, sillä nämä kaksi asiaa kulkevat eittämättä käsi kädessä.
5. Terveys ja hyvä olo
Osittain edelliseen kohtaan liittyenkin, on yksi iso muutos ollut nähtävillä harjoittelussa, jossa mennään terveys ja "hyvä fiilis" edellä pelkkien numeroiden ja suorituskyvyn sijaan. Tämä on varmasti monen tekijän summa, mutta osatekijänä on luultavasti nykyajan hektinen ja nopeatempoinen työ- ja elinympäristö ja monelle liiankin tuttu ja tavallinen seuralainen, stressi. Ihminen on kuitenkin lopulta yksi kynttilä, josta palaa kaikki rasitteet, oli se sitten fyysistä, psyykkistä tai emotionaalista. Kun harjoitellaan terveys ja hyvä olo edellä, on silloin tavoitteena lieventää stressiä harjoittelun avulla ja esimerkiksi rankan työjakson aikana keventää harjoittelua siten, että siitä saa sopivan endorfiiniryöpyn ja irtioton työstä, ilman että stressikuormaa lisättäisiin edelleen. Tällä tavoin energiaparistoon ladataan lisää virtaa, sen sijaan että kulutettaisiin vain lisää. Tähän samaan aiheeseen liittyy myös sitten esimerkiksi ruokavalion seuranta ja oikeiden ravintoaineiden saanti, jotta keho on puolustuskykyinen ja elinvoimainen arjen kaikissa haasteissa. Esimerkiksi vitamiinit, mineraalit ja muut terveystuotteet ovat suosittuja apureita kyseisessä projektissa.