Ashwagandhasta apua hyvinvointiin?Ashwagandhasta apua hyvinvointiin?


Ashwagandha eli rohtokoisio on - erityisesti Intiassa - satoja vuosia käytetty ja todella korkealle arvostettu kasvi, jota kutsutaankin "Intian ginsenginä". Ashwagandha on adaptogeeni, jolla on siis karkeasti sanottuna elimistöä tasapainottavia vaikutuksia. Adaptogeenit ovat siitä erityisiä komponentteja, että ne nimenomaan tasapainottavat vallitsevaa tilaa elimistössä, sen sijaan, että vain nostaisivat eli stimuloisivat jotain tiettyä asiaa. Kofeiini on hyvä esimerkki stimulantista, eli tällaisesta nostavasta ja virittävästä ainesosasta, jonka vaikutus sitä enemmän otettaessa vain kasvaa entisestään, johtaen yleensä ei-toivottuun lopputulokseen.


Ashwagandhaa on käytetty perinteisesti vahvistamaan sekä henkistä että fyysistä suorituskykyä. Sillä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia esimerkiksi stressinsietokykyyn, unenlaadun tukemiseen, seksielämän piristämiseen, sydämen ja verisuonten terveyteen sekä myös hengityselimistön toimintaan. Parhaimmat hyödyt saadaan aina, kun ashwagandhaa käytetään säännöllisesti ja useampi viikko kerrallaan.


Vastikään julkaistussa meta-analyysissa tutkittiin viittä eri satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta, jotka keskittyivät ashwagandhan vaikutusta unenlaatuun. Meta-analyysissa havaittiin, että ashwagandhalla oli pieni, mutta tilastollisesti merkittävä vaikutus unenlaatua parantavasti. Tutkimuksessa havaittiin myös, että tämä vaikutus oli suurempi henkilöillä, jotka olivat kärsineet jossain elämänsä vaiheessa unettomuudesta. Käytetty annos oli 600 mg ashwagandhaa per päivä, ja käyttöjakso vähintään 8 viikkoa. Ashwagandan havaittiin myös parantaneen vireystilaa heti aamulla herättyä, sekä lieventäneen ahdistuksen tuntemusta. Tutkijat tulivat näiden tulosten pohjalta siihen johtopäätökseen, että ashwagandha parantaa unenlaatua.


Ashwagandhaa on saatavilla sekä valmiina jauheena, että myös kapseloituna versiona. Käytännössä ei ole väliä kumpaa muotoa käyttää, kumpi vain on itselle mieluisampi. Kuten aiemmin sanottua, ashwagandhaa kannattaa käyttää kerralla useampi viikko kerrallaan, jotta siitä saadaan paras hyöty.


Tutustu valikoimaamme tästä linkistä: AshwagandhaTAKAISIN


Loading...