ElektrolyytitElektrolyytit


Elektrolyytit ovat viimeisen vuoden ja ketogeenisen ruokavalion myötä lähes hittisana, jota kuulee mainitsevan usein kun puhutaan erityisesti nesteytyksestä. Mitä ne oikein ovat saatikka tekevät?


Termillä "elektrolyytit" tarkoitetaan pääasiassa kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja natriumia, jotka ovat mikroravintoaineita. Ihmisen elimistö tarvitsee näitä useisiin erilaisiin aineenvaihdunnallisiin tapahtumiin, aina sydämen toiminnasta nestetasapainon säätelyyn. Natriumkloridi eli tuttavallisemmin suola on "mestarielektrolyytti" sikäli, että sillä on nesteiden imeytymisen kannalta ratkaisevan suuri merkitys. Ei-kemiallisesti valmistetussa suolassa (puhdas natriumkloridi) on aina mukana muitakin mineraaleja - mm. edellämainitut hivenaineet - mutta niiden määrä voi vaihdella runsaasti riippuen eri tekijöistä. 


Palataksemme aloitukseen, miksi elektrolyytit ovat niin suosittuja, tai mikä niistä on juuri nyt viime aikoina saanut niin suosittuja, on pääasiallisena tekijänä ketogeenisen ruokavalion suosio. Ketogeenisella ruokavaliolla nautitaan hiilihydraatteja erittäin minimaalinen määrä, eli ruokavalio koostuu pääasiassa rasvoista ja proteiinista. Elimistössä hiilihydraatit pilkkoutuvat glykogeeniksi, joka varastoituu lihaksiin ja maksaan. Samalla kun lihakset varastoivat glykogeenia, varastoivat ne mukana myös nestettä. Kuten yllä opimme, nesteiden varastoiminen tarvitsee elektrolyyttejä. Kun siis uuden ruokavalion myötä lihasten glykogeenivarastot tyhjenevät, vähenevät samalla myös lihasten nestevarastot ja niiden mukana elektrolyytit. Tarpeeksi pitkälle mentäessä tämä alkaa näkyä heikotuksena, väsymisenä ja pahimmillaan lihasten toimintahäiriönä. Ketogeeniseen ruokavalioon liittyen elektrolyyttien puute näkyy usein "keto-flunssana", joka on flunssankaltaisia oireita mukaileva olotila, kun ollaan siirtymässä ketoosiin. Tosiasiassa olotila liittyy hyvin usein juuri elektrolyyttien puutteeseen ja on siksi helposti vältettävissä.


Paljon liikkuvat (esimerkiksi urheilijat ja fyysistä työtä tekevät) ja erittäin lämpimät ilmat saavat lisääntyneen hikoilun myötä kehon nestetasapainoa horjutettua ja siten asettavat vaatimuksia myös riittävän elektrolyyttien saannin suhteen. Moni tietää tunteen, kun kuumana kesäpäivänä treenaa, tai tekee jotain muuta fyysistä askaretta, kun yhtäkkiä alkaa väsyttämään tai olo ei tunnu ollenkaan yhtä terävältä kuin aiemmin. Myös suonenvedot ja lihaskrampit saattavat astua kuvaan. Tämä tila johtuu pitkälti elektrolyyttien puutteesta elimistössä. Eli vaikka ei harrastaisi ketogeenistä ruokavaliota, riittävä elektrolyyttien saanti on todella tärkeää joka tapauksessa.


Helpoiten elektrolyyttejä saa syömällä ravintorikasta ruokaa. Useissa kasviksissa, siemenissä, pähkinöissä ja esimerkiksi sisäelimissä on runsaasti mineraaleja ja niiden mukana elektrolyytit. Tämän lisäksi täytyy toki pitää huolta sitten riittävästä nesteen saannista. Nykyisin, elektrolyyttien "suosion" kasvettua, on markkinoilla tarjoilla useita laadukkaita elektrolyyttivalmisteita, jotka maistuvat erittäin miellyttäville ja on helppo sekoittaa suoraan juotavan nesteen sekaan, jota nautitaan sitten treenin, pihatöiden, saunomisen yms. toiminnan lomassa.TAKAISIN


Loading...