Proteiinin merkitys laihduttajalleProteiinin merkitys laihduttajalle


Proteiini on yksi kolmesta makroravinteesta, joka on vuosien saatossa saanut ansaitsemansa huomion yhtenä tärkeimmistä tekijöistä osana ruokavaliota. Tutkimus toisensa perään on todistanut, että riittävällä proteiininsaannilla (n. 1-2g per painokilo, riippuen yksilöstä) on lukuisia eri hyötyjä aina lihasmassan suojaamisesta ruoansulatuksen parempaan toimintaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme proteiinin merkitystä ja hyötyjä nimenomaan laihduttajalle, eli miten tämä vaikuttaa kun tavoitteena on kehon rasvamassan vähentäminen.


Proteiinilla on erinomainen kyky pitää nälkää loitolla. Tämä johtuu siitä, että proteiini (ja sitä sisältävät ruoka-aineet yleisestikin) pilkkoutuvat pidemmän ajan kuluessa ruoansulatuksessa, kuin esimerkiksi hiilihydraatit. Ja mikäli ravinto sisältäisikin hiilihydraatteja, samaan aikaan nautittu proteiini hidastaa sen imeytymistä. Tähän ilmiöön liittyen proteiini pitää näläntunnetta paremmin loitolla myös siksi, että se ei nosta verensokeria yhtä paljon kuin vaikkapa aiemmin mainittu hiilihydraatti (hieman riippuen hiilihydraatin laadusta), minkä avulla vältetään verensokerin heilahtelu. Kun verensokeri pysyy tasaisena eikä siinä tule korkeita huippuja ja vastavuoroisesti isoja pudotuksia, ei näläntunne pääse yllättämään varkain. Tähän liittyen, lisäetuna, seuraa tasaisempi vireystaso ja keskittymiskyky. Monelle on varmasti tuttua esimerkiksi lounaan jälkeinen äkillinen väsymys, joka ei ollut ollenkaan kaivattua, kun pitäisi pystyä antamaan parastaan töissä tai koulussa.


Proteiinilla on täysin uniikki kyky muihin makroravinteihin verrattuna ylläpitää lihasmassaa, huolehtien lihasproteiinin ylläpitämisestä vaikka keho olisi miinuskaloreilla, mitä käytännössä tehdään aina laihduttaessa tai dieetillä ollessa. Oleellinen seikka tässä on se, että kun ollaan dieetillä tai tarkoitus on kiinteytyä, tavoite on nimenomaan vähentää kehon rasvamassaa samaan aikaan lihasta säästellen. Lihakset ovat ne osa kehoa, joka antaa keholle sporttisen ja linjakkaan ulkomuodon, jota suurin osa tavoittelee laihdutusprojektillaan. Mikäli miinuskaloreilla ollessa elimistö ei saa tarpeeksi proteiinia, alkaa se käyttää helposti lihasta polttoaineenaan, mikä luonnollisesti taistelee vaikkapa kuntosalilla käyvän tavoitteita vastaan aivan täysin. Näillä tiedoin voisi siis sanoa, että riittävä proteiinin saanti on nimenomaan laihduttajalle ensiarvoisen tärkeää.


Mistä proteiinia sitten saa? Erityisesti eläinkunnan tuotteet, kuten liha, kala, kananmunat ja maitotuotteet sisältävät runsaasti proteiinia. Kasvikunnan puolelta mm. pavut, linssit sekä muutamat pähkinät sisältävät proteiinia, mutta valitettavasti kasviperäisten proteiinien aminohappokoostumus ei ole niin hyvä kuin eläinperäisillä proteiineilla, tarkoittaen sitä, että keho ei saa niin paljoa irti kasviproteiinista suhteessa eläinproteiiniin. Mikäli ravinnosta on haastavaa saada proteiinia tarpeeksi, voivat tässä auttaa suuresti ravintolisänä nautitut proteiinilisät, jotka ovat erittäin helppoja käyttää. Olemme aiemmin käsitelleet artikkelisarjassamme mm. heraproteiinia laajalti, johon voit tutustua tästä linkistä.


Loppuun on ilman muuta mainittava, että pelkällä proteiinin syömisellä ei yksistään pidetä pakettia kasassa. Esimerkiksi lihasmassan säästämiseksi on äärimmäisen tärkeää, että itse lihaksia käytetään säännöllisesti ja sopivalla rasituksella. Tällä tavoin keholle annetaan merkki, että lihakset ovat tärkeässä ja tarvitussa roolissa, jonka vuoksi niitä on hyvä pitää yllä ja huolehtia niiden toimintakunnosta. Säännöllinen, koko kehoa tasaisesti kuormittava voimaharjoittelu on tutkimusten mukaan paras keino tähän mutta mikä tahansa liikunta on tottakai parempi kuin ei mitään. Ja oli lajivaihtoehto mikä tahansa, on tärkeintä se, että harjoittelu on säännöllistä.TAKAISIN


Loading...