Sinkki ja sen hyödytSinkki ja sen hyödyt


Sinkki on mineraali, jolla on useita erilaisia tehtäviä elimistössä. Se on tärkeässä roolissa mm. proteiinisynteesissä, solunjakautumisessa ja yli 200 entsyymin toiminnassa. Sinkki on myös olennainen osa immuunijärjestelmän toimintaa, sillä useat eri tutkimukset puoltavat näkemystä, että sinkillä on selkeä tehtävä immuunijärjestelmän tukemisessa, mutta tarkkoja toimintatapoja ei tiedetä vielä tarkkaan. Sinkillä on myös olennainen tehtävä hormonitoiminnan tukemisessa.


Sinkkiä löytyy luonnostaan runsaasti erityisesti äyriäisistä, kuten simpukat. Punainen liha sisältää myös useaan muuhun ruoka-aineeseen verrattuna sinkkiä mukavasti. Sinkki kilpailee kuparin kanssa imeytymisestä, mikä on hiukan ironista sikäli sillä moni ruoka-aine, joka sisältää sinkkiä, sisältää myös kuparia. Kasvikunnan ruoka-aineista on mainittava, että vaikka pavut ja linssit sisältävät sinkkiä hyvin, ne sisältävät myös fytaatteja, jotka kiinnittyvät sinkkiin. Tämä tekee sinkistä keholle vaikeasti imeytettävän. Yksi tapa parantaa imeytymistä on liottaa papuja ja linssejä ennen valmistamista useampi tunti.


Varmin tapa pitää huolta sinkin riittävästä saannista on käyttää sinkkivalmistetta. Mainittava on, että esimerkiksi urheilijoilla sinkin tarve on korkeampi kuin ei-urheilevilla. Parhaan imeytymisen takaamiseksi ota sinkkivalmiste noin tunti ennen ruokailua. Jos syöt leipää tai muita viljatuotteita, voi olla parempi ottaa sinkki sitäkin aiemmin (fytaattien vuoksi).TAKAISIN


Loading...